Muistilista hoidettavista asioista

Voit tulostaa tai tallentaa talteen tämän sivun tekstit kätevästi alla olevasta linkistä

1. Hautauslupa

Hautauslupa on lupa hautaamiseen ja se toimitetaan ennen hautausta siihen seurakuntaan, jonka hautausmaalle vainaja haudataan sekä tuhkahautauksessa siihen seurakuntaan, jossa tuhkaus toimitetaan.

Hautausluvan saa vainajaa viimeksi hoitaneelta lääkäriltä tai jos kyseessä on ruumiinavaus, niin sen tehneeltä patologilta/ Obduktio-osastolta.

Hautauslupaa ette kuitenkaan tarvitse heti, vaan asioiden järjestelyn voitte aloittaa ilman sitä. Autamme tarvittaessa hautausluvan hankkimisessa ja sen toimittamisessa seurakuntaan.

Kuolintodistus on eri asia, kuin hautauslupa. Kuolintodistuksen omainen saa pyytäessään vainajaa hoitaneelta lääkäriltä. Ruumiinavauksen oltua kyseessä kuolintodistus tulee omaiselle kotiin, mutta sen tulo saattaa kestää kuukauden ja ylikin.

 

2. Hautaus

Hautaus voidaan toimittaa joko arkku- tai tuhkahautauksena. Keskustelkaa lähiomaisten kesken oliko vainajalla itsellään toivetta hautausmuodosta.

Perinteisessä arkkuhautauksessa kukkalaitteet lasketaan yleensä kappelissa/kirkossa tai haudalla siunaustilaisuuden jälkeen. Arkkuhautauksessa tarvitaan 6 kantajaa arkun kuljettamista kirkkoon, haudalle ja laskua varten. Kantajia järjestyy tarvittaessa myös meidän kauttamme.

Tuhkahautauksessa arkku jää siunaustilaisuuden jälkeen yleensä paikalleen kappeliin. Mikäli siunaus tapahtuu kirkossa, niin siunauksen jälkeen arkku kannetaan ruumisautoon, joka vie arkun tuhkaukseen. Tuhkauksen jälkeen tuhka voidaan haudata uurnassa, sijoittaa uurnaholviin tai kätkeä muistolehtoon.

2. Ennen yhteydenottoa

Ennen yhteydenottoa seurakuntaan tai hautaustoimistoon olisi hyvä miettiä lähiomaisten kesken mm. seuraavia asioita:

– mille hautausmaalle vainaja haudataan
– arkkuhautaus vai tuhkaus
– onko olemassa vanha hautapaikka vai tuleeko uusi hautapaikka
– mikä siunauspäivä olisi sopivin
– tapahtuuko siunaus kappelissa vai kirkossa
– muistotilaisuuden paikka ja aika

Huom! väestörekisteriin kuuluvat eivät välttämättä tarvitse siunaustilaisuutta, mutta yleensä omaiset haluavat sellaisen järjestää.

Kun asiat ovat selvinneet, niin kaikki edellä mainitut asiat voidaan hoitaa / varata joko suoraan seurakunnasta tai hautaustoimistomme kautta.

Seurakunnasta saadaan seuraavat tiedot :

– hautapaikka
– siunaustilaisuuden aika ja paikka
– papin ja kanttorin yhteystiedot, joihin omaiset ottavat yhteyttä ennen siunausta
– muistotilaisuuspaikka, jota varattaessa on hyvä mietti saattoväen määrää
– uurnanlaskuaika
– mahdolliset haudan hoitosopimukset 

4. Hautaustoimistossa

– hautausjärjestelyistä sopiminen, mikäli ette vielä ole olleet yhteydessä seurakuntaan
– Arkun, uurnan ja arkkulaitteen (kukkalaite)valitseminen
– Kuljetuksien sopiminen
– pitopalvelun varaaminen muistotilaisuuteen
– omaisten kukkavihkot
– kuolinilmoitus lehteen
– valokuvaus
– lisäkaiverrus vanhaan hautakiveen
– uuden hautakiven tilaaminen 

5. Perunkirjoitus

Se täytyy pitää kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Sitä varten tarvitaan aukoton sukuselvitys vainajasta syntymästä kuolemaan saakka. Siinä tulee ilmetä kuolinpesän varat, velat ja saatavat. Tarvitaan myös virkatodistukset kuolinpesän osakkaista eli niistä, jotka perivät vainajan omaisuutta. Perinnöstä täytyy maksaa veroa. Siksi perunkirjoitus jätetään verotoimistoon kuukauden kuluessa perunkirjoitustilaisuudesta.

Lisätietoja:
Verotoimisto 

6. Hautausavustus

Vainajalla voi joskus olla oikeus hautausavustukseen työsuhteen perusteella. Kysy asiasta viimeiseltä työnantajalta. Varattoman vainajan hautauskuluihin voi anoa toimeentulotukea kotikunnan sosiaalipalvelutoimistosta. 

7. Perhe-eläke

Leski ja lapset voivat saada perhe-eläkettä. Perhe-eläke turvaa omaisten toimeentuloa, kun perheen huoltaja on kuollut. Jos kuollut omainen on ollut ansiotyössä, perhe voi saada työeläkelain mukaista perhe-eläkettä. Jos perheen tulot ovat pienet, kelan perhe-eläke täydentää työeläkkeiden perhe-eläkettä.

8. Hyödyllisiä linkkejä

Ota yhteyttä

Soita, laita sähköpostia tai lähetä meille viesti oheisella lomakkeella. Pyrimme vastaamaan viestiinne viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Kiireellisimmissä asioissa pyydämme ystävällisesti soittamaan numeroon 050 362 9690

050 362 9690
makipaa@tampereenhautauspalvelu.fi